ВАЖНО ЈЕ ПОЗНАВАТИ ИСТОРИЈУ СВОГ НАРОДА!
5.04.2012

На овом такмичењу из историје ''Ослободилачки и одбрамбени ратови Србије двадесетог века''учествовало је двадесетседморо деце, из шест школа, у групи 3 + 1 ученик. У укупном пласману прво место у граду освојили су ученици основне школе ''Бранко Миљковић''. Екипу су предводили ученици Андреа Милијић, Константин Илић, Никола Благојевић и Дуња Цекић. Друго место је припало ученицима школе ''Бубањски хероји'' а треће ученицима школи ''Десанка Максимовић''.

Председник Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић и председник општинског Одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920, Драган Ристовић уручили су награде најуспешнијим екипама ученика које су показале најбоље резултате на градском такмичењу из историје поводом обележавања јубиларне 100-годишњице Првог Балканског рата. О значају ове активност, коју је почетком априла месеца организовао Савез потомака ратника Србије од 1912-1920 под покровитељством нишавског Управног округа, Града Ниша и Градске општине Палилула, говорили су организатори такмичење, професори историје и награђени ученици.

Веома је битно за функционисање једне државе, града, општине да деца познају  историју свог народа, јер онај ко не зна своју историју не зна ни где иде у будућност- рекао је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, на свечаности уручења признања најуспешнијим ученицима и школама. У овом политичком тренутку, после 100 година, исто толико је важно да се зна да је у првом Балканском рату Србија и територија Косова и Метохије ослобођена након 600 година ропства под Турцима. И упркос вишевековном ропству, великом броју неписмених, непостојању редовног школства и немогућности да се чита, очувало се сећање на наше духовне и културне вредности и територијална пространства Србије. Деца су наше богатство и ми се у општини Палилула у оквирима расположивог буџета бринемо о њима. Ово је само једна у низу манифестација где је општина Палилула покоровитељ активности. Општина Палилула ће првопласираној екипи ученика , осим признања која су добили, уручити и новчане награде. По речима председника Новаковића на тај начин желимо да их подстакнемо да се још више интересују за овај предмет у школама.

Никола Благојевић је прошле године освојио треће место на Републичком такмичењу. „Наша професорка Славољубка је најзаслужнија што смо постигли одличан резултат-каже Никола. После основне школе планирам да упишем гиманазију „Светозар Марковић“. По речима Дуње Цекић ова екипа се спремала два месеца. На сва питања сам одговорила тачно-истиче ова ученица. Када се научи градиво ништа није тешко тако и за нас учешће на овом такмичењу је био изазов. Најомиљенији предмет поред историје је физика. „Ја сам заволео историју још од малена, наглашава Константин Илић. Највише ме интересује период 19. и 20.века јер о том периоду наше историје има највише познатих детаља а о неким догађајима смо и ми сведоци.

По речима Зорице Стоиљковић, чланице Већа Градске општине Палилула, ово није било класично такмичење из историје које иначе организује Министарство просвете већ је су организацију подржале градске општине и Град. Заиста нам је драго да су деца показала висок ниво знања. Ово није знање из историје целокупног периода развоја људског друштва већ само из периода од 1912-20 године и показало се да нису користили само уџбенике, него да су своја знања показали и на основу неких предања и неких историјских записа којима су се користили.

Изузетно сам задовољан показаним знањем наших ученика. Наше Удружење је омогућило да се припреме обаве на време, обезбедили смо и одговарајуће уџбенике, каже Драган Ристовић, председник општинског Одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920. Млади људи су жељни знања и кроз акивности које су везане за наше страдалнике, кроз наш план и програм, квизове, семинаре, округле столове, желимо да се окренемо младом нараштају, да њима пренесемо оно што се стварно дешавало у тим данима наше историје. Несме се заборавити ослободилачка борба наших предака и очување нашег државног интегритета-нагласио је Ристовић.

Савез потомака ратника Србије од 1912-1920. године је друштвено призната, невладина, нестраначка, хуманитарна, патриотска и масовна организација која чува и негује светле традиције наших славних предака. Ово удружење је почетком године обележио 93 године успешног рада и постојања.